2 Eylül 2012 Pazar

İŞİTME ENGELLİ ÇOCUKLARDA OYUN



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
İŞİTME ENGELLİ ÇOCUKLARDA OYUN

 
Ana dilin kazanılmasında en önemli araç işitme duyusudur. İnsanlar konuşmayı işiterek öğrenirler. Bu nedenle ana dilin edinilmesinden önce gelen bir işitme kaybı çocuğun yaşam boyu dil ve konuşma yeteneğini kazanmaktan alıkoyabilir.

            İşitme kayıpları hafif, orta, ileri ve çok ileri derece kayıplar olarak sınıflandırılmaktadır. İşitme kaybı derecesi arttıkça işitme engelli çocuğun konuşmayı anlamasında ve kendi konuşmasının anlaşılmasında azalma görülmektedir.

İşitme kaybına uygun işitme cihazının kullanımıyla birlikte çocuğa verilen sözel eğitim, ,işitme engelli çocuğun konuşma dilini edinmesine yardımcı olabilmektedir. İşitme engelli çocuklara etkileşimli bir ortam sağlandığında, daha yavaş bir hızla da olsa, ,işitme engelli çocukların işiten çocuklarla aynı yolları izleyerek dili edinebilecekleri kaynaklarda belirtilmektedir.

Erken teşhis ve cihazlandırma ile birlikte, hemen etkileşime dayalı sözel yöntemlerle anne baba eğitimine başlamanın ve bu eğitimin devamlılığının sağlanması gerektiği vurgulanmaktadır. Bu eğitimlerle amaçlanan, anne babanın çocuklarıyla oyun yoluyla iletişim kurarak, hem çocuklarının oyun becerilerini geliştirmesi; hem de oyun sırasında sağlanan anlamlı etkileşim yoluyla çocuğun dili öğrenmesine yardımcı olmalarıdır.

Çocuk oyunlarının isimlerini ezberleyerek değil ancak bu oyunlarla oynayarak, yetişkinlerle birlikte oynarken kurduğu etkileşim sonucu öğrenir ve öğrendiklerini gerektiğinde oyun dışında da uygun anlamda kullanabilir.

Özellikle okul öncesi dönemde işitme engelli çocuklara oyun olanaklarının sağlanması, dil edinimi için olduğu kadar sosyal ve bilişsel gelişimin sağlanması için de önemli fırsatlar yaratacaktır. Çünkü bütün çocuklarda olduğu gibi işitme engelli çocuklarda da oyun doğal bir öğrenme ve hoşça vakit geçirme yoludur.

İşitme engelli çocuklar, zihin engelli ve otistik çocuklardan farklı olarak oyun becerilerinin basamaklar halinde öğretilmesine ihtiyaç duymazlar. Çevrelerindeki yetişkinleri ve diğer çocukları izleyerek uygun oyun formlarına girebilir, oyunu genişletebilir ve sürdürebilirler. Bu nedenle normal işiten yaşıtlarıyla aynı oyun ortamında bulunmaları, gözlem yaparak ve katılarak öğrenmeleri açısından önemlidir.

İŞİTME ENGELLİ ÇOCUKLARIN OYUNLARI VE YETİŞKİNLERİN ROLÜ

 

      Zaman zaman model olarak veya rol değiştirerek oyuna katılın ve oyunu genişletin.

      Çocuğun açıklamalarını dinleyin ve bunlara uygun karşılıklar verin.

      Çocuğun ilgilendiği oyunun size de ilginç geldiğini sözel olarak belirtin.

      Oyunu onayladığınızı gülümsemek gibi olumlu davranışlarla belli edin.

      Çocuğu yaptıklarıyla teşvik edin ve yaptıklarıyla ilgili geri dönüt sağlayın.

      Çocuğun oyunu anlamadığı zamanlarda oyunu anlayıp katılması için ona yardımcı olun.

      Malzeme ve oyunlarla ilgili önerilerde bulunarak çocuğun oyununu geliştirmeye çalışın.

      Sonucun pek parlak veya istediğiniz kadar başarılı olmayacağını bilseniz bile deneme yanılmaya izin verin.

      Çocuğun oyununa  onun ilgileri doğrultusunda katılın.

      Oyun alanında farklı oyunlar için malzemeler bulundurun.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Çocuk Gelişimi Copyright © 2009 Flower Garden Ipietoon tarafından Tadpole's Notez i�in dizayn edildi. Çiçek resmi: Dapino Türkçe Tam Bir Blog